De impact op mentaal, emotioneel en fysiek welzijn kan overweldigend zijn. Hoewel er geen snelle oplossing is voor depressie, kan het opnemen van yoga en mindfulness in je genezingsproces een krachtig hulpmiddel zijn voor zelfzorg en ondersteuning op je weg naar herstel. In dit artikel verkennen we de dingen die mij hebben geholpen om wat frustraties over mezelf los te laten, ik moest een aantal oude gewoontes veranderen, en werd meer afgestemd op wie ik wilde zijn.
Ik kon me gewoon niet voorstellen dat iedereen echt zo gelukkig was als ze deden voorkomen. Het leek voor mij op een spel, en ik was de verliezer. Ik dacht dat ik er ook gelukkig uit moest zien, net als iedereen. Ik wilde niemand lastigvallen met hoe ik me echt voelde, dus was ik vastbesloten dit probleem eerst in mezelf op te lossen. In deze nogal eenzame tijd was mijn dagboek (en soms nog steeds) mijn dierbaarste vriend. Ik kon ergens heen met mijn gevoelens en voelde me door mezelf verzorgd. De verhalen die ik opschreef gingen over gebeurtenissen die ik nog niet had verwerkt. Ik zocht goedkeuring bij mannen, maar het bleek dat ik niet durfde lief te hebben, en waarschijnlijk gewoon niet kon overgeven eraan. Ik denk dat ik mannen ook afschrikte door een beetje overweldigend te zijn. Door deze afwijzingen groeide de band met mezelf. Ik kreeg meer compassie voor hoe ik was en kon makkelijker dingen laten gaan die toch al gebeurd waren. Ik leerde dat dit moment echt het enige is dat telt. Alles gebeurt hier en we hoeven eigenlijk nergens anders te zijn dan hier — in dit moment. Met Buddha Heart wil ik met jou de reis van dit bewustzijn delen. Je laten zien hoe het leven voor mij nu is, en hoe het kan zijn als we durven loslaten en erop vertrouwen dat alles goed zal komen. Of misschien was het dat al, maar kon ik het toen gewoon niet zo zien.
Ik herinner me nog heel goed dat moment waarop ik besefte dat er iets aan de hand was met mij. Na een aantal gebeurtenissen in mijn leven die ik niet onder ogen wilde komen, werd ik gevoelloos. Dat betekende dat ik nergens meer enthousiast over was in die tijd. Of de zon scheen of het regende kon me echt niets schelen. Als er iets leuks ging gebeuren, voelde dat ook gewoon normaal. Ik herinner me dat ik mijn moeder vroeg wat ik met mezelf aan moest, want het was super frustrerend. Ze zei tegen me dat ik mezelf moest accepteren zoals ik op dat moment was. Ik herinner me dat ze zei: "Val er maar in, er is vast een bodem." Emoties zijn gewoon wat ze zijn: emoties.
Dus dat deed ik, en het was in het begin erg overweldigend om dit deel van mezelf te ervaren dat blijkbaar nooit eerder aanwezig was. Het eerste dagboek dat ik kocht was in Australië, toen ik daar oppaste. Het was een enorme opluchting om mezelf te begrijpen toen ik opschreef hoe ik me voelde over bepaalde dingen. Als ik er nu op terugkijk, voelde ik me echt een slachtoffer van mijn leven, terwijl ik nu denk dat ik ook een verantwoordelijkheid heb in elke situatie en hoe ik ermee omga. Maar toen kon ik absoluut niet accepteren dat er ook verantwoordelijkheid van mij bij zat. Dat was te veel om onder ogen te zien, omdat ik me al veel te vreselijk voelde, dacht ik.
Ik wist dat ik moest blijven doorgaan. Buiten zijn en mijn lichaam bewegen terwijl mijn hoofd gewoon kon razen en doen wat het wilde. Terwijl ik mezelf afleidde door bewust te ademen en langzamer te worden, maakten de gedachten in mijn hoofd ook ruimte voor pauzes ertussenin. Dit was een enorme opluchting, want het was zó druk in mijn hoofd dat slapen ook erg moeilijk was. In het begin ging ik bijna vijf keer per week naar yoga. Later was dat niet meer nodig, maar in het begin wel echt. Mijn slaap verbeterde en de spanning in mijn lichaam maakte plaats voor energie die weer kon stromen.
Een van de fundamentele principes van yoga is mindfulness, de beoefening van volledig aanwezig zijn in het moment. Door je te focussen op je ademhaling en lichamelijke sensaties tijdens de houdingen, leer je je aandacht weg te leiden van depressieve gedachten en je te richten op het heden. Mindfulness stimuleert zelfbewustzijn en stelt je in staat je emoties zonder oordeel te observeren, waardoor er ruimte ontstaat voor heling en zelfcompassie.
Dit heeft meer helderheid gebracht. Boeddha betekent eigenlijk 'de Verlichte', omdat hij wist wie hij is. De reis terug naar je oorspronkelijke zelf is de reis van het leven. Boeddhisten geloven niet dat Boeddha een god is. Ze geloven dat hij een mens was die verlicht werd en het leven op de diepst mogelijke manier begreep. De Boeddha vertelde de mensen dat ze hem niet moesten aanbidden, maar verantwoordelijkheid moesten nemen voor hun eigen leven en daden. Hij sprak niet over een schepper, maar over een wonderlijke kracht van energie die alle wezens met elkaar verbindt. Hij sprak over een tijd zonder begin.
Er zijn veel boeddha’s, maar de boeddha die we kennen uit de geschiedenis was Gautama Siddhartha. Het woord ‘boeddha’ is een titel die betekent: ‘degene die ontwaakt is’. De leer laat ons zien hoe we begripvoller, medelevender en accepterender kunnen zijn.
Door te leven met een Boeddhahart leer ik compassie te hebben voor mezelf en voor anderen. Via dit hart komen mensen op mijn pad die mij een stukje verder helpen richting liefde. Zij leren mij het leven in een breder perspectief te zien en vergevingsgezind te zijn.
Depressie kan gepaard gaan met zelfkritische gedachten en een gebrek aan zelfcompassie. Yoga leert ons om ons lichaam en onze geest te omarmen met vriendelijkheid en acceptatie. Door yogabeoefening leer je te luisteren naar de behoeften van je lichaam en je grenzen te respecteren zonder oordeel. Deze verschuiving richting zelfcompassie voedt een liefdevolle relatie met jezelf, en stimuleert een gevoel van eigenwaarde en heling van binnenuit.
Yoga is geen geneesmiddel voor depressie, maar kan een transformerend hulpmiddel zijn op je weg naar herstel. Door yoga op te nemen in je wekelijkse routine kun je mindfulness cultiveren, fysieke spanning loslaten, je stemming verbeteren, troost vinden in een gemeenschap en zelfcompassie ontwikkelen. Onthoud: je bent niet alleen. Zoek professionele hulp en vindt steun bij anderen. Er zijn er meer dan je zou denken die zich net zo voelen als jij of gevoeld hebben. En daar gaat dus ook iedereen op zijn eigen manier mee om.